Lajv för barn

Det finns ingen som lever sig in i en fantasivärld bättre än barn. Man kan skapa en hel värld av äventyr och mystik med väldigt enkla medel. 

Barn mellan 6 och 9 år brukar tycka det är jätteroligt att leva sig in i fantasiroller och kan skapa en hel värld i sitt eget huvud. Det har mycket med barns utveckling att göra och som förälder är att bra att uppmuntra deras fantasi redan i tidig ålder.

Ett barnkalas är ett perfekt tillfälle att anordna ett lajv för barn där de får klä ut sig. Man kan skriva en saga som de måste följa, ett äventyr som måste klaras och en skattkista som ska hittas. När man bjuder in barnen kan man gärna skicka en länk till en lämplig sida som har bra utbud och berätta i inbjudan vilken fantasivärld som man ska leka i.

Har du tur så kanske det finns en fantasi- eller äventyrsklubb i din stad som kan hjälpa dig. Det finns exempelvis en i Katrineholm som arrangerar två om året, ett fantasylajv och ett framtidslajv.

Ett lajv betyder oftast att man ska improvisera fram en historia genom att leva sig in i sin valda, eller utdelade, roll. Om barnen är väldigt små kan det vara lite svårt att få fram en sammanhängande historia så då man istället göra som man brukar göra i rollspel.

Då finns det en historia och väg att följa som redan är bestämd. En förälder kan hålla i spelet och berätta vad som ska göras medan de andra föräldrarna kanske kan delta och spela olika roller som barnen måste prata med för att komma vidare på sitt äventyr.