Kortspel

Ett perfekt spelsätt som man kan göra nästan vart som helst. Det är mycket lättare att ta med sig en kortlek på semestern än ett helg brädspel eller tvkonsol. 

Det behöver inte bara vara den klassiska kortleken med damer, kungar och ess. Det finns numera massor av olika kortspel som kan vara lika avancerade som ett brädspel.

Ett populärt kortspel som vunnit flera priser är Dominion. Det kanske är lite svårare att spela på bussen eller liknande eftersom man behöver lite bordyta för att få bra översikt över korten.

Det går ut på att köpa kort av det utlagda utbudet på bordet. Det finn skungariken, förbannelser och skattkort. Varje spelomgång har tre faser. Under den första får spelaren chansen att spela ut något händelsekort, om den har ett sådant på hand. Sedan får man köpa kort som ligger i utbudet. Efter det måste spelaren kasta korten som den har spelat och resten på handen. Den drar sedan fem nya kort innan näste spelare börjar sin runda.

Vill man ändå spela med en kortlek finns det kortspel som är utformade för två spelare och ger en lättsam tidsfördriv medan man väntar på flyget eller tåget.

Vänd Tia är en klassiker. Varje spelare får tre dolda kort och tre synliga kort ovanpå dessa. Man får sedan tre kort på handen och möjlighet att byta ut sina tre synliga kort med dem på handen. Därefter får man inte röra korten på bordet förrän i slutet av spelet.

Den med lägst kort på hand börjar att lägga. Tanken är sedan att den andra spelaren måste lägga ett högre kort. Kan han eller hon inte det får spelare plocka upp hela kasthögen.

När man gått igenom korthögen på det här viset tills det inte finns några kort kvar får man börja spela korten på bordet. Den som får slut på sina kort först, vinner.